Graag laat ik u via een korte film kennismaken met een aantal inspirerende ondernemers. Zij zetten zich iedere dag vol in voor onze groene leefomgeving. Of het nu gaat om de energietransitie, de natuurinclusieve en biologische landbouw en meer natuur en biodiversiteit. 
De video hierboven is een compilatie van de video's hieronder
Noot Personenvervoer: zero emission
Veel minder uitstoot van fijnstof en CO2: alle personenauto’s die rijden voor Regiotaxi Eemland Heuvelrug rijden sinds eind vorig jaar elektrisch. Dat kan omdat Noot een eigen laadplein gerealiseerd heeft in Amersfoort. De financiering is afkomstig van het Nationaal Groenfonds.

Value Maritime: uniek reinigingssysteem voor reders
Value Maritime bouwde een scrubber die ervoor zorgt dat de uitstoot van zeeschepen een stuk schoner wordt. Het apparaat beperkt niet alleen de uitstoot van zwavel, maar ook die van fijnstof. Het Nationaal Groenfonds zorgde voor de financiering van de eerste proefinstallatie op de Lady Hester. Inmiddels zijn de eerste bestellingen binnen: een techniek met toekomst!
Landcoöperatie De Hooilanden
Hoge grondprijzen vormen vaak een belemmering voor bedrijfsopvolging of de start van een boerenbedrijf. Zeker als het de bedoeling is om duurzaam te boeren, waarbij de opbrengst per vierkante meter nu eenmaal lager is. Een vernieuwende pachtconstructie, in de vorm van een landcoöperatie, biedt perspectief.
Rooftop Energy
Rooftop Energy biedt zonnecentrales aan zakelijke klanten. Tot dan toe lege daken vormen voor eigenaren en/of huurders vanaf dag 1 een bron van inkomsten en voor heel Nederland komt de energietransitie op deze manier sneller dichterbij. Sinds 2012 heeft Rooftop al 150 centrales geplaatst. Dankzij een nieuwe financieringsfaciliteit van het Groenfonds en BNG Bank kan het plaatsingstempo van de zonne-installaties de komende jaren flink worden opgevoerd.
Geitenboerderij Hansketien
Hansketien met haar biologische geitenkaas, de Grie, is al dertig jaar een begrip onder kenners in heel Nederland. Maar de opvolging was voor de oprichters een ingewikkelde kwestie. Bijna betekende dat het einde van een goedlopend biologisch-dynamisch bedrijf. Op het nippertje werd het bedrijf gered.
Windkracht 6
Drie gloednieuwe windmolens bij Vlissingen draaien volop. Windkracht 6levert groene stroom aan zo’n 300 Zeeuwse bedrijven en organisaties. Een mooie stap in de overgang naar duurzame energie. Het Nationaal Groenfonds hielp dit relatief kleinschalige windproject om de financiering rond te krijgen.
Primco Lelystad
Sinds oktober 2018krijgen nog eens 5000 huishoudens in Lelystad de warmte in hun huizen via een biomassacentrale. Deze centrale wordt gestookt met duurzaam snoei- en dunningshout. Daarmee komt in Lelystad de energietransitie versneld dichterbij: voor hun warmte kan een grote wijk van het gas af.
HalloStroom
HalloStroom uit Gouda helpt particulieren bij de transitie naar een duurzame energiehuishouding. Via HalloStroom kunnen particulieren duurzame energiesystemen huren. Nu zijn dat alleen nog zonnestroom-installaties, daar komen in de nabije toekomst warmtepompen bij. De huur betalen ze vervolgens met de besparing op de energierekening. Nationaal Groenfonds financiert mee, omdat HalloStroom bijdraagt aan de versnelling van de noodzakelijke energietransitie.

You may also like

Back to Top